2000-luvun alussa Juha Suomi oli rakennustekniikan opiskelija Porissa. Kesät olivat tavallisesti menneet töissä paperitehtaalla. Yhtenä keväänä suunnitelmat muuttuivat. Suomi sai soiton Kiinteistökeskus Jokinen & Ramstedin toiselta perustajalta, Pertti Ramstedilta, joka kysyi nuorta miestä kesätöihin.
”Olin ollut hänellä vuokralla, joten tunsimme toisemme. Kesätyö kiinteistönvälitysalalla sopi minulle mainiosti, joten vastasin kyllä. Tällä tiellä ollaan edelleen – ja edelleen minua kutsutaan kesäpojaksi”, Suomi sanoo ja nauraa. Tuona kesänä 2006 Suomi ei joutunut vain keittämään kahvia tai lajittelemaan papereita, vaan pääsi näyttämään eri kohteita sinä aikana, kun kiinteistönvälittäjät olivat lomilla.
Ala alkoi houkutella Suomea enemmän kuin kouluun palaaminen syksyllä. ”Opinnot jäivät, mutta en ole hetkeäkään katunut ratkaisuani. Pääsin askel askeleelta syvemmälle kiinteistönvälityksen maailmaan ja se tuntui omalta jutulta”, Suomi kertoo. ”Kaksi vuotta myöhemmin Länsi-Suomen Osuuspankki osti meidät ja niin meistä tuli OP:laisia.”
Yksityiskohdat ovat kaikki kaikessa
Suomi on sosiaalinen, joten ihmisten kanssa työskentely ja asiakkaiden palveleminen sujuu luontevasti. ”Työyhteisö on mahtava ja vaihtuvuus vähäistä. Moni meillä työskentelevistä ihmisistä on samoja kuin ensimmäisenä kesänäni.”
Rakennustekniikan opinnot ja aiemmat kesätyöt kiinteistöhuollon tehtävissä ovat auttaneet uusien asioiden omaksumisessa. Pian Suomi myös osti ensimmäisen oman asuntonsa sekä ensimmäiset sijoitusasuntonsa, joten sitoutuminen työhön onkin monella tavalla vahva.
Tärkein asia kiinteistönvälitysalalla pärjäämisessä on Suomen mukaan se, että osaa vastata tarkasti asiakkaan kysymyksiin. ”Olen aina ollut kiinnostunut pienistä yksityiskohdista, jotka hyvin usein ovat juuri niitä ratkaisevia. Välittäjän on tiedettävä, mistä hän puhuu. Todellinen asiantuntemus herättää luottamusta ja silloin asiakas kokee, että hän on hyvissä käsissä”, Suomi sanoo.
Syvällinen asioihin perehtyminen ja kouluttautuminen ovat äärimmäisen tärkeitä, Suomi korostaa. Hän suoritti LKV-tutkinnon 2012. Opiskelun lisäksi kokemus auttaa. Suomen mielestä esimerkiksi sijoitusasuntojen myyminen on vaikeaa ellei asuntoihin sijoittaminen ole itselle tuttua.
Suomi korostaa asiantuntijuuden merkitystä työssä. ”Kiinteistönvälittäjän pitää myydä ammattitaitonsa ja itsensä kahteen kertaan: ensin myyjälle, jotta saa kohteen itselleen, ja sen jälkeen kohde on osattava myydä oikealle ostajalle”, Suomi sanoo.
OP Kodissa niin hyvät kuin vaikeammatkin hetket jaetaan työyhteisön kesken. Tuki on arvokas asia. Yhden onnistuminen ruokkii kaikkien fiilistä, ja usein fiilis nousee perinteisin tavoin. ”Pari minuuttia sitten kollega sai myytyä asunnon haastavalta alueelta. Ja kyllä, hän lähti heti pullapussia ostamaan”, Suomi nauraa.
Kiinteistönvälittäjästä kiinteistöjen arvioijaksi
Kaksi vuotta sitten Suomi siirtyi kiinteistönvälityksestä kokoaikaiseksi kiinteistöjen arvioijaksi. Auktorisoidun kiinteistöarvioitsijan (AKA) kokeen hän suoritti 2018. Kokeessa pärjää, kun on riittävästi kokemusta alalta, ja myös korkeakoulututkinnosta saa pisteitä.
Suomen toiminta-alueella Satakunnassa Auktorisoituja kiinteistönarvioitsijoita on vain kaksi, ja koko Suomessa alle 200. Varsinaista virallista koulutusta ei vielä ole, vaikka sellainen onkin suunnitteilla. Alan kirjallisuutta löytyy jo jonkin verran suomeksi.
Mistä työssä on kyse?
”Jos Heikki haluaa taata poikansa asuntolainan, minun tehtävä on arvioida Heikin omakotitalon arvo lainan vakuudeksi. Tai jos taloyhtiö valmistautuu linjasaneeraukseen ja lainan ottamiseen, on pankilla oltava tieto taloyhtiön arvosta.”
Työ tapahtuu pääasiassa työpöydän ääressä, koska OP Kodilla on hyvät kanavat tiedon saamiseksi kohteista. ”Asiakkaat ovat erittäin hyvin yhteistyössä kanssamme ja toimittavat tarvittavat kuvat ja dokumentit. Usein kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.”
Vaikka Suomi vaihtoi tehtävästä toiseen, hän ei ole suunnitellut siirtymistä toiseen yritykseen. ”Isojen siipien alla tulevaisuus on huomattavasti vahvemmalla pohjalla, ja OP Koti kestää myös vaikeammat ajat. Kun kauppa hidastuu, omista pidetään huoli. Tämä on minulle koti.”