Kaikki mitä pitää tietää kodin vakuuttamisesta

Kodin vakuutus on turvanasi, olipa uusi kotisi sitten omakoti-, kerros-, rivi- tai paritalo. Kotivakuutuksella voit vakuuttaa myös vapaa-ajan asunnon, erillisrakennuksen tai sijoitusasunnon. Ensiarvoisen tärkeää vakuutusta hankkiessa on ymmärtää, mitä kotivakuutus korvaa ja miten esimerkiksi omakotitalon ja kerrostaloasunnon vakuuttaminen eroavat toisistaan.

Miten vakuutat kotisi vahingon varalta

Asunnon vakuuttaminen asunto-osakeyhtiössä

Kerrostaloasunnon kotivakuutuksella tai rivitaloasunnon kotivakuutuksella voi vakuuttaa kodin tavarat ja huoneiston osat. Kodin tavaroiden eli irtaimiston arvoa voi olla vaikea arvioida realistisesti. Hyvänä muistisääntönä voidaan kuitenkin sanoa, että irtaimistoon kuuluu kaikki, mitä otat mukaan muuttaessasi. Erikseen tulee kuitenkin vakuuttaa piha ja siellä olevat rakennelmat sekä esimerkiksi arvokas soitin, jota kuljetat usein kodin ulkopuolella. Huoneiston osia ovat muun muassa kiinteät kalusteet, koneet, laitteet ja rakenteet. Asettamalla huoneiston osien enimmäiskorvauksen määrän kohdilleen kotivakuutuksemme kattaa poikkeuksellisesti myös asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä osakkaalle siirrettyjä vastuita esimerkiksi kiinteistön LVI-tekniikasta ja -putkistosta tai jopa vesikatosta.

Omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon vakuuttaminen

Omakotitalon kotivakuutus ja mökkivakuutus kattavat asuinrakennuksen, kodin tavarat, kiinteät koneet ja laitteet, maaperän sekä piha-alueella olevat enintään 12 neliöiset rakennukset ja rakennelmat 7000€ saakka. Tällaisia erillisiä rakennuksia tai rakennelmia ovat muun muassa maakellari, katokset ja kaivot laitteineen sekä kiinteät tavanomaiset rakenteet kuten aita, lipputanko ja kylpytynnyri. Erikseen tulee sen sijaan vakuuttaa esimerkiksi saunarakennus, yli 12 neliöiset ja yli 7000€ arvoiset talousrakennukset tai rakennelmat, tuotantorakennukset ja yli 1500€ arvoinen soutuvene tai yli 5hv:n perämoottori. Myös arvokas tavara kuten koru tai soitin, jota kuljetat usein kodin ulkopuolella, tarvitsee oman arvotavaravakuutuksen.

Paritaloasunnon vakuuttaminen

Paritaloasunnon kotivakuutuksia on kahdenlaisia, sillä paritaloasunto voi tapauskohtaisesti olla joko asunto-osakeyhtiön huoneisto tai yksityinen asuinrakennus. Keskeisin ero näiden kahden vakuutuskohdetyypin välillä on, että huoneistossa vakuutetaan kodin tavarat ja huoneiston osat, kun taas yksityisen asuinrakennuksen vakuutuksen tulee kattaa asuinrakennus, kodin tavarat, maaperä ja piha-alueella olevat erillisrakennukset ja rakennelmat.

Sijoitusasunnon vakuuttaminen

Kannattaako vuokranantajan ottaa asuntoon vakuutus, jos vuokralaisella on kotivakuutus? Kannattaa. Vuokranantajan vakuutuksella varmistat, että sijoitusasuntosi vakuutus on aina voimassa ja vuokralle antamasi huoneiston osat sekä esimerkiksi jääkaappi tai pesukone ovat vakuutettu juuri niin kuin haluat. Vuokranantajan vakuutuksella voit vakuuttaa myös asunnossa tehdyn pinta- tai kylpyhuoneremontin, joita kiinteistövakuutus tai vuokralaisen oma vakuutus eivät välttämättä korvaa. Vakuutus korvaa myös palo- ja putkistovuotovahinkoja. Vuokranantajan vakuutus ei sen sijaan korvaa vuokralaisen, hänen perheenjäsenen tai muun heidän luvallaan asunnossa oleskelevan henkilön tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttamia vahinkoja, kuten esimerkiksi ilkivaltaa tai varkauksia. Sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu on, että vuokralaisella on aina oma vastuuvakuutuksen sisältävä kotivakuutus. Vuokralaisen vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vuokralainen on lain mukaan korvausvastuussa.

Sinulle sopiva kotivakuutus

Tutustu Pohjola Kotivakuutukseen, laske hinta ja osta juuri sinun tarpeisiisi sopiva kotivakuutus helposti netistä.

Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Kodin vakuutus on turvanasi kaupantekohetkestä myyntiin

Asuntokaupoissa turvanasi on oikeusturvavakuutus

Oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja, jotka syntyvät lakimiesavun käyttämisestä yksityiselämään liittyvissä riita-, rikos- ja hakemusasioissa. Vakuutustapahtuma on vakuutuksen voimassaoloaikana syntynyt riita tai vireille tullut asia. Esimerkiksi tilanteessa, jossa myyjä kieltää asiakkaan omaan asuinkäyttöön ostamassa asunnossa ilmenneiden virheiden olemassaolon, asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja voidaan korvata oikeusturvavakuutuksesta. Jos vakuutus on ollut tällöin voimassa alle 2 vuotta, tulee myös riidan tai syytteen perusteen olla syntynyt vakuutuksen voimassa ollessa. Huolehdithan siis, että oikeusturvavakuutuksesi jatkuu aina katkeamattomana tehdessäsi muutoksia kotivakuutukseesi tai vaihtaessasi vakuutusyhtiötä.

Muuttoturva turvaa vahingoilta muuton aikana

Mietityttääkö muuttokuorman selviytyminen vahingoittumattomana uuteen kotiin tai muuton aikana mahdollisesti sattuvat muut haaverit? Ole huoletta, muuttoturva on turvanasi. Muuttaessasi uuteen kotiin Pohjola Kotivakuutuksen muuttoturva turvaa samanaikaisesti uuden ja vanhan kotisi tavarat ja huoneiston osat jopa kahden kuukauden ajan. Et siis tarvitse kahta erillistä kotivakuutusta. Korvaamme esimerkiksi televisiosi rikkoutumisen, mikäli se putoaa muuttokuormaa tehdessäsi. Rakennuksia muuttoturva ei koske, vaan niiden vakuutusvastuu menee omistusoikeuden mukaan. Muistathan, että kotivakuutuksen päivittäminen kannattaa tehdä aina ennen muuttoa. Lisäksi on hyvä varmistaa, että vakuutusturvasi on oikeanlainen myös uudelle kodillesi. Esimerkiksi muuttaessasi kerrostalosta omakotitaloon, vanha kerrostalon kotivakuutus ei sellaisenaan riitä turvaamaan uutta kotia, sillä omakotitalossa tulee vakuuttaa muun muassa myös itse asuinrakennus.

Vakuutusturva talon rakentamisen ajaksi

Voit vakuuttaa rakenteilla tai peruskorjattavana olevan rakennuksen, kun kyseessä on yksityishenkilön käyttöönsä rakentama, rakennuttama tai peruskorjaama rakennus. Voit vakuuttaa rakenteilla olevan talon jo rakennustöiden alkamishetkellä samoilla turvilla ja omavastuilla kuin millä vakuuttaisit valmiin talon. Voit vakuuttaa myös talopaketin tai avaimet käteen -talon. Rakennatko tai remontoitko talkoovoimin? Ota talkoovakuutus talkoisiin osallistuvien henkilöiden turvaksi talkoissa sattuvien tapaturmavahinkojen varalta. Huomioithan, että taloutesi perheenjäsenet eivät kuulu talkoovakuutuksen piiriin eikä vakuutus korvaa omaisuusvahinkoja tai ulkopuoliselle aiheutettuja vahinkoja.

Vakuutusturvan päivittäminen remontin jälkeen

Remontin valmistuttua on hyvä päivittää vakuutusturvan enimmäiskorvaus vastaamaan remontoitua arvoa. Esimerkiksi tehdessäsi keittiöremontin kerrostaloasuntoon, ja erityisesti mikäli hyödynnät keskivertoa arvokkaampia materiaaleja tai ratkaisuja, kannattaa euromääräinen enimmäiskorvaus kiinteiden kalusteiden osalta arvioida uudelleen.