OP Kodin elokuun kauppamäärä suurin sitten syyskuun 2022: Käänteen merkit voimistuvat asuntomarkkinoilla

OP Kodin kautta myytiin asuntoja ja kiinteistöjä elokuussa enemmän kuin yhtenäkään aiempana kuukautena sitten syyskuun 2022. Laskeva korkokehitys tukee positiivista kehitystä myös loppuvuoden osalta.

OP Kodin kautta myytiin elokuussa 929 asuntoa ja kiinteistöä, mikä on noin neljä prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa ja 11 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa. Kysymyksessä oli jo toinen peräkkäinen kuukausi, jolloin kauppamäärä ylitti viime vuoden vertailulukeman. Kauppamäärä on suurempi kuin yhtenäkään yksittäisenä kuukautena sitten syyskuun 2022.

– Ilmapiiri asuntonäytöillä on alkanut muuttua aktiivisemmaksi. Toinen plusmerkkinen kuukausi peräkkäin on hyvä uutinen, ja laskeva korkokehitys tukee saman positiivisen kehityksen jatkumista myös loppuvuotta kohden, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Loppuvuoteen liittyy kuitenkin myös epävarmuutta. Kuluttajien yleinen luottamus sekä omaan että Suomen talouteen on edelleen matalalla tasolla, ja Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorissa elokuussa asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi vain 11 prosenttia kuluttajista, mikä on keskimääräistä alhaisempi luku.

– Asuntojen hintojen lasku vaikuttaa kuitenkin pysähtyneen. Asuntosijoittajien keskuudesta on kaikunut sitä tunnelmaa, että aika uuden sijoitusasunnon hankinnalle on juuri nyt, koska hetken päästä samasta asunnosta joutuu maksamaan enemmän, kun hinnat kääntyvät nousuun, Palovaara sanoo.

Uudisasuntojen kaupan piristymistä saadaan edelleen odottaa, mutta vapaa-ajan kohteiden osalta elokuusta muodostui vilkas kauppakuukausi.

– Alkukesän kehitys näytti siltä, että tulemme mökkikaupassa jäämään viime vuoden lukemista. Elokuussa välimatka viime kesään on kuitenkin kurottu umpeen, ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mökkikauppa yltänee viime kesän tasolle, Palovaara sanoo.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi