Eija Karhu tekee jo kolmatta uraansa OP Ryhmässä. OP Kodin arviointiasiantuntijana Eija nauttii itsensä haastamisesta ja arvostaa ennakoitavia päiviä.

Työkokemusta arvostetaan

2023 Eijan mielessä heräsi ajatus uudesta mahdollisuudesta. Eija oli toiminut OP Kodin kiinteistönvälittäjänä ja tehnyt kiinteistöarviointeja 16 vuotta. Nykyistä arviointiasiantuntijan työtä hän oli tehnyt neljä vuotta välittäjän työn ohella. Kun arviointi tänä vuonna eriytettiin omaksi työkseen, Eija päätti kokeilla ja hakea uutta työpaikkaa.

– Mietin, voisinko vielä tässä iässä kokeilla jotain kiinnostavaa työtä ja haastaa itseäni, ja niin päädyin arviointiasiantuntijaksi, Eija kertoo.

Hän on iloinen, että sellainen paikka löytyi juuri OP Ryhmästä. Ikä ei ole vain numeroita, vaan arvokasta työkokemusta, jonka hyödyntäminen monipuolisesti palvelee kaikkia. Arviointiasiantuntijana Eija tekee jo kolmatta uraansa saman talon sisällä.

Mutta mikä olikaan se ensimmäinen ura?

Kaikki alkoi kesätyöstä

Eija, 54, nauraa olevansa ikuinen osuuspankkilainen – eikä liioittele. Hänen tarinansa alkoi jo parikymppisenä.

– Pääsin ensin pankin puolelle kesätöihin, mutta se vähän venähti ja lopulta olin pankissa kaikkiaan 17 vuotta.

Sen jälkeen Eija mietti, mitä muuta voisi tehdä. Hän ei kuitenkaan halunnut hakea paikkoja toisista yrityksistä.

– Halusin pysyä OP:ssa, koska koin sen arvojeni mukaiseksi työnantajaksi, joka pitää työntekijöistä huolta ja tarjoaa hyvät henkilöstöedut.

Pankkityön ohella Eija oli kiinnostunut kiinteistönvälityksestä. Ja kun Tampereella tuli välittäjän paikka hakuun 2007, Eija haki ja sai paikan. Siitä alkoi toinen ura.

Arviointiasiantuntijan työkalut ja haasteet

Arviointiasiantuntijan työ tapahtuu pääsääntöisesti työpöydän ääressä. Pöytä voi olla joko toimistolla tai kotona, kuten etänä työskentelevällä ja Ikaalisissa asuvalla Eijalla.

– Joskus on vaativampien kohteiden katselmuksia paikan päällä, ja sellaiseen voi mennä koko päivä.

Eijan tekemä työ perustuu osuuspankin sisäiseen vakuusarviointiin. Kohteet voivat olla yhtä hyvin niin omakotitaloja kuin vapaa-ajanasuntojakin, tai vaikkapa maatiloja, liiketiloja tai teollisuuskohteita. Ne voivat myös sijaita missä päin Sisä-Suomea tahansa, joten jokainen kohde on ainutlaatuinen.

Ammattilaisilla on arviointeja varten käytössä monia työkaluja.

– Tietoa tarvitaan paljon ja kohdetta pitää osata lähestyä eri kulmista. On tiedettävä esimerkiksi kaavoituksesta, tulevista rakennussuunnitelmista ja arviointistandardeista sekä vertailtava alueella toteutuneita kauppoja, Eija sanoo.

– Todella monet asiat vaikuttavat kohteen arvoon. Toisinaan arviointi voi olla hyvin haastavaa.

Omakotitalot ja asunto-osakkeet ovat yleensä helppoja arvioitavia. Maatilat navettoineen ja monine lisärakennuksineen samoin kuin teollisuuskohteet ovat vaikeampia. Uuden haasteen arviointiin ovat tuoneet myös aurinko- ja erityisesti tuulivoima-alueet.

– Tuulivoimaan kuuluvat pitkät hankeajat eikä toteutuksesta ole aina varmuutta. Ja jo välittäjänä huomasin, että vapaa-ajanasunnon lähellä oleva tuulivoimala vaikuttaa selvästi myytävyyteen.

Monet arvioijat ovat entisiä välittäjiä

Kiinteistönvälittäjänä Eija ehti kartuttaa tärkeää kokemusta. Käytännössä kaikki kiinteistöarvioijat ovat entisiä kiinteistönvälittäjiä, sillä ilman käsitystä kiinteistöalasta arviointeja on mahdotonta tehdä.

– Ja kun välittämistä oli tehnyt pitkään, oli luontevaa siirtyä tähän suuntaan. Aika aikaansa kutakin.

Yksi syy uudelle uralle hyppäämiseen oli se, ettei arviointiasiantuntijan tarvitse ajaa kohteista toiseen seitsemän päivää viikossa.

– Kiinteistönvälittäjänä ehdin kiertää ympäriinsä monta vuotta, eikä kelloa paljon katsottu. Arvioijana ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa tai tehdä töitä viikonloppuisin.

Plussana Eija näkee säännöllisen työajan lisäksi myös kuukausipalkan. Myyntityö ja provisiopalkka eivät ole kaikkia varten.

– Ja nykyään puhelinkin soi paljon vähemmän, Eija nauraa.

Kiinteistöarvioijan pitää pysyä ajan tasalla

Eijalle urasiirtymä merkitsi palkitsevaa itsensä haastamista ja jatkuvaa uuden opettelua. Hän on iloinen, että se onnistui vielä keski-ikäisenä.

– Arvioinnit muuttuvat ja elävät koko ajan, joten koko ajan on pysyttävä ajan tasalla. Onneksi meillä on hyvä tiimi ja esihenkilö, jolta saa neuvoja ja kannustusta ja jonka kanssa voi aina jutella. Työnantaja tarjoaa myös säännöllisesti ammattitaitoa ylläpitäviä koulutuksia.

Eija on muutaman kollegansa kanssa menossa parin viikon kuluttua haastatteluhetkestä tärkeään AKA-tenttiin. Sen läpäistyään voi käyttää nimikettä auktorisoitu kiinteistöarvioitsija. Arvioitsijoita säätelevät kansainväliset arviointistandardit, joiden tasalla on pysyttävä.

– Tentti on todella vaikea ja tämä on minun ensimmäinen yritykseni. Katsotaan, onnistunko pääsemään siitä läpi.

Pitkäjänteistä ja tarkkaa työtä

Eijan mukaan arviointiasiantuntijan työ sopii hyvin ihmiselle, joka nauttii pitkäjänteisestä ja tarkkuutta vaativasta työstä. Mitään haittaa ei ole myöskään siitä, että pystyy hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja nauttii ongelmien ratkaisusta. Usein kiinnostavaan työhön liitetään klisee, että jokainen päivä on erilainen. Eija nauttii juuri päinvastaisesta.

– Vaikka kohteet vaihtelevat, päivät ovat pitkälti samanlaisia ja ennakoitavia. Minusta se on positiivinen asia.

Positiivinen asia Eijalle on myös se, ettei hänen omiin arvoihinsa sopiva työnantaja ole vaihtunut.

– Olen kasvanut tänne, joten en ole miettinyt muita paikkoja. Täällä on ollut aina tarjolla mielenkiintoisia tehtäviä ja mahdollisuuksia.