Kuinka asunnon myyntihinta muodostuu?
Kun välittäjä hinnoittelee asuntoa, välittäjä vertaa asuntoa samalla alueella myytyjen, vastaavien kohteiden toteutuneita kauppahintoja. Välitysliikkeet keräävät myös hintatietoja toteutuneista kaupoista ja nämä hintatiedot ovat yksinoikeudella välittäjien käytössä.
Asunnon myyntihintaan vaikuttavat monet seikat, kuten asunnon kunto, asunnosta aukeava näköala tai asunnon kerros. Lisäksi hinnoitteluun vaikuttavat myös asuinalueen kysyntä ja tarjonta vastaavista kohteista tai myyjän omat tarpeet kuten kiireinen aikataulu asunnon myynnille.
Miten asunnon hinnoittelu vaikuttaa myyntiin?
Asunnon ylihinnoittelu vaikeuttaa ja hidastaa asunnon myyntiä, sillä asunnonostajat ovat yleensä valveutuneita asuinalueen hintatasosta. Monesti myynnin pitkittyessä hintaa joudutaan laskemaan. Potentiaaliset ostajat tavoitetaan parhaiten silloin, kun hinta asetetaan heti kiinnostavaksi ja realistiseksi. Välittäjän tehtävänä on valvoa, että myyjä saa parhaan mahdollisen hinnan asunnostaan.
Mitä tarkoittavat myyntihinta ja velaton myyntihinta?
Asunto-osakekaupoissa hinta ilmoitetaan usein myyntihintana ja velattomana myyntihintana. Myyntihinnalla tarkoitetaan kaupanteossa maksettavaa kauppahintaa ja velaton myyntihinta tarkoittaa kokonaishintaa, joka sisältää huoneistokohtaisen yhtiölainaosuuden. Yhtiölainalla tarkoitetaan myytävän huoneiston osuutta taloyhtiön lainoista. Velaton hinta kertoo siis asunnon kokonaishinnan. Lainaosuus voidaan maksaa esimerkiksi kerralla pois tai sitä voidaan lyhentää kuukausittain rahoitusvastikkeena.
On kuitenkin olemassa kuluja, jotka eivät sisälly velattomaan hintaan, kuten esimerkiksi tonttivuokra tai valmistuvassa olevan remontin yhtiölainaosuus. Asuntoa ostaessa kannattaakin aina ottaa myyntihinnan lisäksi huomioon myös asumiskustannukset, kuten yhtiövastike, vesimaksu tai tulevat, yhtiölainaa kasvattavat remontit.