Kesän mökkikauppa on yhä jumissa – asuntokauppa toipuu vähitellen

OP Kodin toukokuun tilastojen valossa kesän mökkikauppa näyttää jäävän vaisuksi. Asuntokauppoja tehtiin selkeästi enemmän kuin huhtikuussa, mutta viime vuoden kauppaluvuista ollaan yhä paljon jäljessä.

Kesän kiivain mökkikauppasesonki on meneillään juuri nyt. OP Kodin kautta vapaa-ajan asuntoja myytiin toukokuussa noin 39 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

– OP Kodin kautta tehtyjen vapaa-ajan asuntojen kauppamäärä on alin sitten vuoden 2016. Ellei kesäkuukausien aikana tapahdu äkillistä muutosta, voi mökkikaupan lukumäärän ennakoida jäävän tänä kesänä matalaksi, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Osin kauppamäärän vähäisyys johtuu siitä, ettei mökkejä tule myyntiin huippuvuosien 2020 ja 2021 tahtiin.

– Mökkikaupan vaisuus ei siis tarkoita, etteikö mökkeily kiinnostaisi. Päinvastoin nyt näyttää siltä, että koronan aikaan mökin ostaneet haluavat pitää mökeistään kiinni. Ostajia kiinnostavia mökkejä ei nyt tule myyntiin riittävästi, Palovaara sanoo.

Pandemiavuosien 2020 ja 2021 vilkkaasta mökkikaupasta palattiin viime kesänä lähelle pandemiaa edeltävien kesien kauppamääriä. Keväällä vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät ovat jääneet vielä huomattavasti viime vuottakin matalammiksi.

Asuntokauppoja tehtiin toukokuussa reilu neljännes huhtikuuta enemmän

Asuntoja ja kiinteistöjä myytiin OP Kodin kautta toukokuussa 795 kappaletta, mikä on noin 22 prosenttia viime vuoden toukokuuta vähemmän. Kauppamäärien lasku on loiventunut keväällä alkuvuodesta, jolloin kauppamäärät olivat vielä 40 prosenttia edellisvuotta jäljessä. Hiljaiseen huhtikuuhun verrattuna asuntokauppoja tehtiin 28 prosenttia enemmän.

OP Kodin johtaja Palovaara näkeekin, että paras mahdollinen hetki ostaa asunto voi olla nyt.

– Asuntojen hinnat ovat laskeneet, mutta moni ennuste odottaa hintojen kääntyvän takaisin nousu-uralle ensi vuonna. Hintakehityksen näkökulmasta nyt voikin olla käsillä optimaalinen hetki asunnon ostamiselle. Hyviä kohteita on tarjolla, eikä ostotarjoustakaan tarvitse jättää kiireellä heti asuntoesittelyn aikana. Jos tarve asunnolle on olemassa, voi olla parempi lähteä asuntomarkkinoille nyt kuin jäädä odottamaan vieläkin parempaa tilaisuutta, Palovaara sanoo.

Viime vuonna OP Koti oli kauppamäärillä mitattuna Suomen suurin kiinteistönvälittäjä.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi