Tammikuu asuntokaupassa odotetun rauhallinen – OP Kodin kauppamäärät viime vuoden tasolla

OP Kodin kautta tehtiin asunto- ja kiinteistökauppoja tammikuussa 2 prosenttia viime vuotta vähemmän. Vilkkaan joulukuun jälkeen tammikuu oli odotetusti huomattavasti hiljaisempi, mutta kevään asuntokaupasta odotetaan viime vuotta kiivaampaa.

Asunto- ja kiinteistökauppoja tehtiin OP Kodin kautta tammikuussa yhteensä 510 kappaletta. Rivitaloja myytiin 5 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän, omakotitaloja taas 2 prosenttia ja vanhoja kerrostaloasuntoja 6 prosenttia vähemmän.

– Vuoden alku oli odotustemme mukaisesti viime vuoden loppua hiljaisempi. Marras-joulukuussa asuntokauppaa virkistivät ensiasunnon ostajat, joista moni halusi tehdä kaupat ennen varainsiirtoverovapauden poistumista vuodenvaihteessa. Kokonaan ensiasunnon ostajat eivät markkinoilta kuitenkaan ole poistuneet, ja odotamme kaupan yleisesti piristyvän taas kevättä kohden, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

OP Kodin välittäjät ympäri Suomen ovat kertoneet, että myös tammikuun näytöillä on riittänyt hyvin ostajaehdokkaita.

– Asuntokauppa ei ole pysähtynyt, mutta tunnelma on odottava. Ostajat odottavat hintojen ja korkojen laskua, myyjät taas toivovat asuntojen hintojen kääntyvän nousuun. Myös OP Ryhmän teettämässä, tuoreessa kyselyssä näkyy, että asuntokauppoihin suhtaudutaan vielä toistaiseksi varauksella. Pysyvämpi käänne vilkkaampaan markkinaan ei tapahdu äkkirysäyksellä, vaan rauhallisesti kevään edetessä, Palovaara sanoo.

Asuntokauppa tyypillisesti kiivastuu kevätkuukausina ja niin käynee tänäkin vuonna, etenkin jos korot kääntyvät laskuun. Euroopan Keskuspankki EKP piti viime viikolla korot ennallaan eikä antanut vahvaa viestiä korkojen laskun ajankohdasta. Todennäköisesti ohjauskorkoa kuitenkin lasketaan kuluvan vuoden aikana.

Asuntojen hinnat eivät kuitenkaan välttämättä nouse vielä vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

– Emme odota asuntojen hinnoissa mitään nopeaa kehitystä, vaan pikemminkin hiljaista hiipimistä ylöspäin. Asuntomarkkinan mekanismi toimii tyypillisesti niin, että ensin asuntojen kysynnän ja sitä kautta kauppamäärien tulee lähteä kasvuun, ja vasta sen jälkeen asuntojen hinnat kääntyvät pysyvämmälle nousu-uralle. Alaspäin hinnat eivät tämän hetken hintatasosta kuitenkaan enää laske, Palovaara sanoo.

OP Ryhmän suomalaisten lainanäkemyksiä kartoittaneen kyselyn tulokset julkaistaan Lainan päivänä 8.2.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi