Asuntomarkkinoiden vuosi alkoi alavireisenä – OP Kodin välittäjät näkevät jo pieniä kevään merkkejä markkinoilla 

OP Kodin välittämien asuntojen kauppamäärä laski tammikuussa 40 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Välityskentältä kaikuu kuitenkin viestejä siitä, että asuntomarkkinat voivat olla piristymään päin poikkeuksellisen hiljaisen syksyn ja alkuvuoden jälkeen. 

Asuntokaupassa vaisut kuukaudet jatkuvat. OP Kodin kautta välitettiin tammikuussa 507 asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kauppaa, mikä on 40 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koko syksyn hiljentynyt asuntokauppa siis jatkui alavireisenä myös tammikuussa. 

– Erityisen voimakkaasti kauppamäärät ovat laskeneet uudisasuntojen kohdalla. Marras- ja joulukuussa asuntoja tuli myös myyntiin tavallista vähemmän. Mikäli lähiaikoina on tarvetta uudelle kodille, nyt voi olla hyvä hetki tarttua tuumasta toimeen. Tällä hetkellä markkinoilla on ostajilla hyvin valinnanvaraa ja harkinta-aikaa, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo. 

Vuodenvaihde on asuntokaupassa yleensä hiljaisinta aikaa, ja kauppa piristyy kevään edetessä.  

Merkkejä asuntokaupan piristymisestä onkin alkanut kuulua. OP Kodilla on ympäri Suomen noin 135 toimipaikkaa ja yli 500 kiinteistönvälityksen ammattilaista. 

– Välittäjiltä on tullut viestiä, että asuntonäytöille on alkanut ilmaantua hiukan enemmän ihmisiä kuin syksyllä ja puhelimetkin ovat jo alkaneet soida. On liian aikaista ennustaa, että asuntokauppa olisi nyt toden teolla piristymässä, mutta hiljaisia signaaleja siitä on nähtävissä, Palovaara sanoo. 

Hyväkuntoisille perheasunnoille kysyntää 

OP Kodissa toivotaan, että kauppa virkistyisi kevättä kohden normaaliin tapaan myös tänä vuonna. 

– Toivotaan, että näin kävisi tänäkin vuonna poikkeuksellisen hiljaisen syksyn ja alkuvuoden jälkeen. Tässäkin markkinatilanteessa on yhä kysyntää hyväkuntoisille ja energiatehokkaille perheasunnoille, joten ainakaan niiden myynnin kanssa en jäisi yhtään odottelemaan markkinatilanteen muuttumista, jos myynti muilta osin on ajankohtaista, Palovaara sanoo. 

Omakotitalojen myyntimäärät laskivat hieman muita asuntotyyppejä vähemmän. Tammikuussa omakotitaloja myytiin OP Kodin kautta 24 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat edellisvuodesta 29 prosenttia, rivitalojen 36 prosenttia. 

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi