Asuntokauppamäärät ovat yhä alhaalla, otollinen hetki ostaa asunto on juuri nyt

OP Kodin kautta tehtiin syyskuussa asunto- ja kiinteistökauppoja viidennes viime vuotta vähemmän. Asunnon ostosta kiinnostuneiden yhteydenottoja tuli OP Kodin välittäjille syyskuun lopussa kuitenkin ensimmäistä kertaa tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tämä pieni hiljainen signaali luo uskoa asuntokaupan virkistymiseen.

Syyskuussa OP Kodin kautta myytiin 800 asuntoa ja kiinteistöä, mikä on 20 prosenttia viime vuoden syyskuuta vähemmän. Omakotitaloja myytiin enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Kauppojen kokonaismäärää laskee se, että kerrostaloasuntoja myytiin OP Kodin kautta syyskuussa 30 prosenttia viime vuotta vähemmän.

OP Kodin johtaja Lasse Palovaara näkee kuitenkin joitakin hienoisia merkkejä asuntokaupan piristymisestä kauppamäärätilastojen ulkopuolella.

– Seuraamme asunnon myynnistä ja ostamisesta kiinnostuneiden asiakkaiden yhteydenottoja meihin päin. Syyskuun viimeisinä viikkoina asunnon ostamisesta kiinnostuneiden yhteydenottojen määrä ylitti ensimmäistä kertaa tänä vuonna viime vuoden tason. Se on pieni positiivinen signaali siitä, että asuntokauppa on kääntymässä aktiivisempaan suuntaan viime vuoteen verrattuna, Lasse Palovaara sanoo.

– Asunnon ostosta kiinnostuneet ovat meihin yhteydessä vielä aktiivisemmin kuin myymistä harkitsevat. Tämä kertoo siitä, että ihmiset alkavat olettaa korkojen nousun ja asuntojen hintojen laskun päättyneen, jolloin optimaalisin aika asunnon ostolle voi olla juuri nyt. Mikäli on tarve vaihtaa asuntoa, ei markkinatilanteen kehittymistä kannata enää jäädä odottamaan.

OP Ryhmän ekonomistien tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hintojen ennustetaan kääntyvän nousuun ensi vuoden lopulla.

– Jokainen asuntokauppa edellyttää sitä, että asunnon hinnasta päästään sekä myyjää että ostajaa tyydyttävään sopimukseen, ja näitä neuvotteluja välittäjämme kautta Suomen käyvät joka päivä. Pitkällä tähtäimellä asuntojen hintojen pohjat ovat käsillä juuri tällä hetkellä, Palovaara arvioi.

Viime vuoden lopulla asuntokauppaa tehtiin vähän. Kun asuntolainojen korot nousivat nopeasti, laski myös OP Kodin kautta tehtyjen asuntokauppojen määrä. Esimerkiksi joulukuussa OP Kodin kautta tehtiin asuntokauppoja peräti 40 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

– Tämän hetken näkymiin peilaten uskallan ennustaa, että loka-marras-joulukuussa näemme tänä vuonna jo viime vuotta korkeampia asuntokauppamääriä. Asuntokauppojen lukumäärä ei yllä vuosien 2020 ja 2021 tasolle, mutta koronapandemiaa edeltävä vuosi 2019 nousee mielenkiintoiseksi vertailukohdaksi erityisesti marras- ja joulukuussa.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi