OP Kodilla yli 1000 kaupan syyskuu

OP Koti välitti syyskuussa kauppoja lähes elokuun tahtiin. Syyskuussa toteutuneiden kiinteistö- ja asunto-osakekauppojen lukumäärä oli 1001 kpl, kun se elokuussa oli 1036 kpl.

”Syyskuu oli verrattain tavanomainen kauppakuukausi muihin tämän vuoden kuukausiin verrattuna. Asuntokaupan rauhoittuminen näkyy kuitenkin vertailussa edeltävien vuosien lukuihin. Tämän vuoden syyskuussa kauppalukumäärämme oli 19 % pienempi kuin vuosi sitten”, summaa OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

”Toukokuusta lähtien meille on tullut kohteita välitettäväksi viime vuotta enemmän, ja asetelma pysyi samana myös syyskuussa. Kun osa ostajista on ainakin hetkeksi ottanut tuumaustaukoa energian hinnan ja korkojen nousun myötä, vallitsee markkinoilla hyvä tilanne niille ostajille, joille päätöksenteko on mahdollista”, Palovaara toteaa.

Yksiöt tekivät kauppansa nopeasti

Keväällä ja kesällä rivi- ja omakotitalojen myyntiajoissa nähtiin ennätyksellisen lyhyitä myyntiaikoja. Nyt myyntiaikojen lyheneminen on pysähtynyt kerrostaloasuntojen osalta ja kääntynyt jo hienoiseen nousuun omakoti- ja rivitalojen osalta.

”Myyntiaikojen pidentyminen ei kuitenkaan koskenut yksiöitä, sillä OP Kodin välittämien yksiöiden keskimääräinen myyntiaika oli syyskuussa vain 63 päivää, lyhentyen 20 vuorokaudella elokuuhun verrattuna. Onkin mielenkiintoista seurata, oliko kysymyksessä vain yksittäisen kuukauden poikkeama, ja miten yksiöiden markkina kehittyy tulevina kuukausina”, kertoo Palovaara.

Vapaa-ajan asuntoja on tullut myyntiin koko vuoden ajan edellisvuosia vähemmän, eikä syksy näytä tuoneen tilanteeseen muutosta. Kuluvasta vuodesta onkin tulossa edellisvuosia hiljaisempi mökkikauppavuosi. Korona-ajan mökkibuumin siivittämänä vapaa-ajan paikan hankkineet eivät näytä tulleen toisiin ajatuksiin, eivätkä ole rynnänneet laittamaan mökkiään uudelleen myytäväksi.