Asuntokauppa marraskuussa selvästi tavanomaista hiljaisempaa

OP Koti välitti marraskuussa yhteensä 727 asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kauppaa. Kauppamäärät laskivat lokakuusta, jolloin kauppoja tehtiin 833 kpl. Vuoden 2021 marraskuun kauppamäärään verrattuna lasku oli -34 % ja vuosien 2019-2021 marraskuun keskiarvoon verrattuna -32 %.

”Talouden epävarmuus näkyy nyt asuntomarkkinoilla selvästi. Ostajakunnan pidentyneet harkinta-ajat ja ostoaikeiden siirtäminen eteenpäin on ollut pinnalla jo jonkin aikaa, ja marraskuussa myös meidän hoitoomme tulleiden myyntitoimeksiantojen määrä tippui alle viime vuoden tason. Tämä on selvä signaali siitä, että nyt myös osa myyjäkunnassa siirtää myyntiaikeitaan eteenpäin odottaen korkojen ja energiahinnan kasvun tasaantumista”, kommentoi OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Myyntiin tulleiden kohteiden määrässä suurin pudotus näkyy omakotitalojen osalta. Niitä tuli marraskuussa myyntiin kolmannes vähemmän kuin lokakuussa.

Myyntiajoissa nähtävissä loivaa kasvua

Asuntojen myyntiajat pidentyivät hieman, kun marraskuussa myytyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika kasvoi kuudella päivällä ja omakotitalojen keskimääräinen myyntiaika kahdeksalla päivällä lokakuussa myytyihin kohteisiin verrattuna. Rivitaloasuntojen myyntiajassa kasvua ei kuitenkaan nähty, vaan se pysyi marraskuussa samalla tasolla kuin lokakuussa.