Maaliskuu päätti asuntomarkkinoiden ennätyshiljaisen vuosineljänneksen – ostajat etsivät nyt isoja asuntoja, joita markkinoilla on vähän

Merkkejä asuntomarkkinoiden vilkastumisesta saadaan yhä odottaa. Nyt asuntomarkkinoilla liikkuvia ostajia kiinnostaisivat tilavat ja hyväkuntoiset asunnot, mutta niitä ei tule myyntiin tarpeeksi.

Kevät on käynnistynyt ennätyksellisen tahmeasti asuntokaupassa, joka jo viime keväänä oli varsin vaisua. Maaliskuussa OP Kodin kiinteistönvälittäjät välittivät 639 asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, mikä on 19 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Ensimmäinen vuosineljännes tammikuusta maaliskuuhun on asuntokaupassa ollut kauppamäärillä mitattuna hiljaisempi kuin mikään muu vuosineljännes tällä tai viime vuosikymmenellä.

– Asuntokauppa junnaa nyt hiljaisena, eikä kaivattua valonkajoa näy vieläkään. Maaliskuun lukuja laski kuukauden viimeisillä päiville osunut pääsiäisviikonloppu, joka omalta osaltaan vähensi tehokkaita kauppapäiviä, mutta ilman sitäkin luvut olisivat matalat, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Markkinoilla myytävänä on nyt paljon erityisesti pieniä asuntoja, kuten yksiöitä ja kaksioita.

– Ostajat ovat tällä hetkellä kiinnostuneempia erityisesti suuremmista, remonttivapaista perheasunnoista. Nykypäivän kolmikymppinen ensiasunnon ostajakaan ei välttämättä osta ensimmäiseksi asunnokseen niitä pieniä asuntoja, joista tällä hetkellä ainakin pääkaupunkiseudulla on paljon tarjontaa. Moni ensiasunnon ostaja etsii nykyään kaksion tai kolmion kokoista asuntoa, tai jopa omakotitaloa, Palovaara sanoo.

Epäsuhta myynnissä olevien ja ostajia kiinnostavien asuntojen välillä on yksi selkeä tekijä asuntomarkkinoiden jähmettymisen taustalla.

– Jatkossa on kiinnostavaa seurata, miten erikokoisten asuntojen kysyntä kehittyy, kun kauppa viimein virkistyy. Tähän asti on usein ajateltu, että kun yksin asuvien määrä kasvaa, lisääntyisi samalla myös kiinnostus pienempiä asuntoja kohtaan. Juuri nyt pieniä asuntoja on kuitenkin markkinoilla kysyntään nähden runsaasti, ja suurempia asuntoja rakennetaan niukasti, vaikka juuri niille olisi kysyntää enemmän, Palovaara sanoo.

Asuntomarkkinoita pitää hiljaisena myös yleinen epävarma tunnelma talouden ja työmarkkinoiden kehittymisen osalta. Tämän lisäksi tilanteeseen voi vaikuttaa se, että korona-aikana asuntoja vaihdettiin ennätyksellisen vilkkaasti.

– Moni puhuu patoutuneesta kysynnästä, mutta minä en osaltani tällä hetkellä usko siihen. Hyvin moni asuntokunta päivitti asumisen tilanteensa korona-ajan asuntokauppabuumin aikana, minkä seurauksena voi kestää pidempäänkin, ennen kuin uusia tarpeita isossa mittakaavassa pääsee kerääntymään. Täysin kriittisiä muuttotarpeita syntyy kuitenkin vain rajalliselle määrälle asuntokunnista, Palovaara toteaa.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi