Omakotitaloja tullut myyntiin jo viime vuotta enemmän – mökkikaupassa vallitsee takatalvi

OP Kodin kautta myytiin maaliskuussa asuntoja ja kiinteistöjä neljännes viime vuotta vähemmän. Kauppamäärien pudotus ei ole enää yhtä suuri kuin vuodenvaihteessa, ja myyntitoimeksiantojen määrä kasvaa. Omakotitaloja tulee nyt myyntiin jo enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.

Vuodenvaihteessa eli joulu- ja tammikuussa OP Kodin kautta tehtiin asuntokauppoja noin 40 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Maaliskuussa kauppamäärät elpyivät hieman ja olivat enää noin 23 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa jäljessä.

OP Kodin kautta myytiin maaliskuussa 794 asuntoa ja kiinteistöä, mikä on noin 36 prosenttia enemmän kuin helmikuussa. Muutos helmi- ja maaliskuun kauppamäärien välillä on suurin viiteen vuoteen, esimerkiksi viime vuonna kauppoja tehtiin maaliskuussa vajaat 6 prosenttia enemmän kuin helmikuussa.

Jo helmikuussa OP Kodin välittäjille alkoi tulla myyntitoimeksiantoja enemmän kuin aiempina kuukausina. Maaliskuussa omakotitaloja tuli myyntiin 10 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Vie toki aikaa, ennen kuin myyntitoimeksiannot alkavat näkyä kauppamäärissä. Talven hiljaisten kuukausien jälkeen iloitsemme kuitenkin siitä, että omakotitaloja tulee taas myyntiin. Talven sähkönhintakeskustelu ehkä säikäytti ainakin osan talonsa myyntiä harkitsevista, ja talvella ostajatkin kiinnittivät poikkeuksellisen paljon huomiota myytävän talon energiatehokkuuteen. Nyt saamme kentältä viestiä, että myös sähkölämmitteiset omakotitalot kiinnostavat jälleen ostajia, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Kauppamäärät palaamassa koronapandemiaa edeltävälle tasolle

Koronapandemiavuosina 2020 ja 2021 tehtiin poikkeuksellisen paljon asuntokauppoja. Jos alkaneen vuoden kauppamääriä vertaa koronaa edeltäviin vuosiin, tilanne näyttää tavanomaisemmalta. OP Kodin kautta vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin maaliskuussa vain 7 prosenttia vähemmän kuin maaliskuussa 2018, ja 6 prosenttia vähemmän kuin maaliskuussa 2019.

– Tämä vahvistaa näkemystämme siitä, ettemme ole palaamassa koronavuosien, vaan koronaa edeltävien vuosien kauppamääriin. Vuodenvaihteen poikkeuksellinen hiljaisuus näyttää viimein olevan jäämässä taakse, Palovaara kertoo.

Mökkejä tulee myyntiin varsin vähän

Koronavuodet olivat erittäin poikkeukselliset myös vapaa-ajan asuntojen kaupassa. Vuosina 2020 ja 2021 mökkejä myytiin noin 40 prosenttia enemmän kuin edeltävinä kahtena vuotena.

– Viime vuonna mökkikauppakin asettui takaisin pandemiaa edeltävälle tasolle. Tänä keväänä mökkikauppa ei näytä oikein vielä alkaneen, sillä mökkejä on tullut toistaiseksi myyntiin niukasti. Sen myötä niistä ei oikein päästä tekemään kauppojakaan, Palovaara sanoo.

– Mitään koronamökkien myyntiaaltoa – tai ylipäätään mökkien myyntiaaltoa – ei OP Kodissa ole nähty. Ottaisimme mielellämme mökkejä myyntiin enemmän. Vapaa-ajan asuntojen kauppa tuntuu olevan vielä takatalven keskellä. Katsotaan, koska kohmeesta päästään ja mökkikauppakausi toden teolla käynnistyy, Palovaara toteaa.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi