OP Kodin välittämien kauppojen määrä laski, mutta pienten asuntojen kauppa käy yhä ripeästi

Asuntomarkkinoilla on siirrytty selkeästi aiempia vuosia vähäisemmän kaupan aikaan. Suurikokoisten kotien myyntiajat pitenivät, mutta esimerkiksi kaksioiden myyntiaika jopa lyheni lokakuussa OP Kodin välittämissä asunto- ja kiinteistökaupoissa.

Koronavuodet olivat asuntokaupoissa poikkeuksellisen vilkkaita. Nyt asuntokaupan kiivain aika näyttää jääneen taakse, sillä OP Kodin välittämien kauppojen määrä laski lokakuussa 833 asuntokauppaan. Vielä syyskuussa OP Koti välitti 1001 asunto- ja kiinteistökauppaa. Myös myytäviä kohteita tuli OP Kodille lokakuussa kolmannes syyskuuta vähemmän.

– Sekä ostajia että myyjiä varmasti nyt mietityttävät monet asiat, kuten lämmityskustannusten ja korkojen nousu, mikä lisää epävarmuutta markkinoilla. Talvesta näyttää tämänhetkisten tietojen perusteella tulevan tavallista hiljaisempi, mutta on kiinnostavaa nähdä, mitä asuntokaupassa tapahtuu kevättä kohden mentäessä, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Asuntokauppoja kuitenkin yhä tehdään, mutta koronavuosia vähemmän. Pienimpien kerrostaloasuntojen myyntiaika jopa lyheni alkusyksystä. Lokakuussa myytyjen kerrostalokaksioiden myyntiaika oli 75 päivää, kun se vielä syyskuussa oli keskimäärin 87 päivää OP Kodin asuntokaupoissa. Kerrostaloyksiöiden myyntiaika oli vain hieman yli 60 päivää, mikä on suunnilleen samaa tasoa kuin syyskuussakin. Yli neljän huoneen omakotitalojen myyntiajat sen sijaan ovat pidentyneet kesän jälkeen noin 100:aan päivään.

Myytäviä kohteita tulee OP Kodille nyt suunnilleen saman verran kuin vuosi sitten lokakuussa. Rivitaloja tulee kuitenkin myyntiin vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Rivi- ja paritaloasunnoista ei haluta luopua, ja niille olisi nyt markkinoilla kysyntää enemmän kuin tarjontaa, OP Kodin Palovaara sanoo.

Kerrostaloasuntoja tuli myyntiin enemmän ja omakotitaloja saman verran kuin viime vuoden lokakuussa.