Kesäkuun kauppaluvut toukokuun tasolla

OP Koti välitti kesäkuussa 1 023 asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, mikä on saman verran kuin toukokuussa, ja saman verran kuin pandemiaa edeltävänä aikana kesäkuussa 2019. Viime vuoden kesäkuussa OP Kodin välittämien kauppojen lukumäärä oli erittäin suuri 1 240 kpl, joka on suurin yksittäisen kuukauden lukema vuosien 2019-2022 aikana.

"Kauppamäärien väheneminen viime vuoteen nähden ei ole yllätys, kun huomioidaan inflaation ja korkojen nousun vaikutukset asunnon ostajien keskuudessa" kommentoi OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Kesäkuussa kauppaa tehtiin kappalemääräisesti eniten kerrostalohuoneistoista, joita on kevään aikana tullut myyntiin viime vuotta enemmän. Rivi- ja omakotitalojen osalta tilanne oli kevään osalta päinvastainen, ja erityisesti hyväkuntoisista uudemmista perheasunnoista on edelleen markkinoilla pulaa. Viime viikkojen aikana uusia kohteita on kuitenkin tullut myyntiin viime vuotta enemmän kaikentyyppisissä asunnoissa, joka on lisännyt ostajien mahdollisuuksia juuri sen oikeanlaisen uuden kodin löytämiseen.

Vapaa-ajan kohteista edelleen pulaa

Kesämökkejä ja muita vapaa-ajan kohteita on koko alkuvuoden ajan tullut myyntiin huomattavasti edellisvuosia vähemmän, eikä tilanne muuttunut vielä kesäkuussakaan.

"Mökkimarkkinoilla olisi ehdottomasti tilaa lisämyytävälle. Vaikka pandemia ei olekaan enää niin hallitseva elementti päivittäisessä elämässä, on kakkoskotien kysyntä säilynyt" Lasse Palovaara toteaa.

Uusia vapaa-ajan kohteita OP Kodille on tammi-kesäkuussa tullut myyntiin noin 800 kpl, kun vastaava luku edellisvuosina on ollut selkeästi yli 1000 kpl. Tämä näkyy myös toteutuneiden kauppojen määrässä, joita kuluvana vuonna kesäkuun loppuun mennessä on kertynyt noin 30 % vähemmän kuin vuonna 2021.