Erityisesti vanhojen asuntojen kauppamäärät nousevat hiljalleen kohti pandemiaa edeltäviä lukuja

OP Kodin tilastojen mukaan asuntojen kauppamäärät ovat edelleen alhaisia. Vanhojen asuntojen kohdalla kauppamäärät kuitenkin nousevat hiljalleen kohti vuoden 2019 tasoa. Kaikkiaan asuntojen ja kiinteistöjen kauppoja tehtiin kesäkuussa eniten sitten vuoden 2022 syyskuun.

Asuntoja ja kiinteistöjä myytiin OP Kodin kautta kesäkuussa yhteensä 876 kappaletta, mikä on noin 17 prosenttia viime vuoden kesäkuuta vähemmän. Asuntojen kauppamäärät ovat olleet pitkään alhaisia ja ovat edelleen etenkin uusien asuntojen kohdalla. Nousua tapahtuu nyt kuitenkin tasaisesti. Kesäkuussa OP Koti välitti asuntokauppoja loma-asunnot mukaan lukien eniten vuoden 2022 syyskuun jälkeen.

Erityisesti vanhojen asuntojen myyntimäärissä ero vuoden takaisiin lukemiin on pienentynyt tasaisesti. Kauppamäärä oli kesäkuussa 12 prosenttia pienempi kuin viime vuonna, ja enää vain noin viisi prosenttia pandemiaa edeltävän vuoden 2019 kesäkuuta jäljessä.

— Asuntokaupan elpyminen tapahtuu talven pudotuksen jälkeen hitaasti, mutta näemme kuukausi kuukaudelta parempia lukuja ainakin OP Kodin välittämien asuntojen osalta, toteaa OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Ostajat hakevat nyt tehoneliöitä

Palovaara toteaa, että OP Kodin tilastojen mukaan asuntojen hinnat ja kiinnostus asuntoja kohtaan alkavat kääntyä hiljalleen nousuun. Nousujohteisuutta voidaan odottaa myös vuoden 2023 toista puoliskoa ajatellen.

— Nykyiseen korkotasoon sopeudutaan vähitellen, ja suuren yleisön kiinnostus ja uskallus asuntojen ostamiseen ja kodin vaihtamiseen alkaa palautumaan. Nyt vaikuttaisi siltä, että ihmisiä kiinnostaa omaa elämää ajatellen tehokkaammat ratkaisut. Omaa tilantarvetta pohditaan uudelleen, ja muuttotilanteessa saatetaan suosia pienempiä asuntoja, Palovaara toteaa.

Palovaaran mukaan asumisen kustannukset ovat nyt kokonaisuudessaan monen muuton taustalla.

— Useassa taloyhtiössä on heinäkuussa edessä vastikkeiden korotus nousseiden kustannuksien seurauksena. Tämä vaikuttaa asukkaiden tarpeiden ja mahdollisuuksien arviointiin, ja tulee yhtenä tekijänä vaikuttamaan siihen, minkä näköiseksi syksyn asuntomarkkinatilanne muodostuu, Palovaara pohtii.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi