Sekä ostajat että myyjät epävarmoina – asuntokauppa jatkui varovaisena myös helmikuussa

OP Kodin kautta myytiin helmikuussa asuntoja ja kiinteistöjä 5 prosenttia viime vuotta vähemmän. Kodin vaihtamisen näkökulmasta markkinatilanne olisi otollinen, mutta myyjiä mietityttää nykyisen asunnon myyntihinta.

OP Kodin kiinteistönvälittäjät tekivät helmikuussa 569 asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, mikä on 5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Käytettyjen asuntojen kauppoja välitettiin saman verran kuin vuosi sitten, mutta kauppojen kokonaismäärä jäi miinukselle muun muassa erittäin vähäisenä pysytelleen uudisasuntokaupan vuoksi.

– Odotukset alkuvuoden varovaisuudesta ovat toteutuneet, ja markkinoilla vallitsee edelleen epävarmuus. Käytettyjä asuntoja olemme myyneet viime vuoden tahtiin, mutta uusien asuntojen kauppa on vielä viime vuottakin hiljaisempaa. Markkinoilla on pitkään odotettu asuntolainan korkojen kääntymistä laskuun, mutta moni ostajakandidaatti odottaa sen näkymistä käytännössä, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

OP Kodin välittäjille tulleiden myyntitoimeksiantojen määrä on niin ikään viime vuoden tasolla, joten merkkejä markkinoiden vilkastumisesta vielä lähiaikoina ei näy. Osasyy kauppojen vähyyteen on ostajia kiinnostavien asuntojen tarjonnan puute.

– Jotta kauppa lähtisi käyntiin, pitäisi myyjien uskaltautua markkinoille. Monella ostajalla olisi rahoitusneuvottelutkin käytynä, mutta haluttuja, remonttivapaita ja kohtuuhintaisia asuntoja ei tule riittävästi myyntiin. Tilanne vaikuttaa edelleen melkoisen pysähtyneeltä, ja niin myyjät kuin ostajatkin ikään kuin odottavat käännettä asuntomarkkinoilla. Iso kysymys on nyt se, mikä tuon käänteen sysää liikkeelle, Palovaara sanoo.

OP Ryhmän ekonomistit toivat tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessa esiin, kuinka markkinatilanne voi olla otollinen muuttamiselle esimerkiksi yksiöstä suurempaan asuntoon. Välirahan tarve voi ekonomistien mukaan nyt olla jopa kymmeniätuhansia euroja pienempi kuin kaksi vuotta sitten.

– Asuntojen myyjät tuntuvat tällä hetkellä keskittyvän korostuneesti oman asunnon myyntihintaan. Monelle myyntiä harkitsevalle voi ymmärrettävästi tuntua vaikealta myydä nykyistä kotia alle sen ostohinnan. Voi kuitenkin olla, että haaveissa olevan uuden kodin hinta on laskenut vielä enemmän, jolloin kodin vaihtaminen onnistuisikin aiempaa edullisemmin. Tässä kannattaa muistaa myös se, että varainsiirtoveroa pitää nyt maksaa aiempaa vähemmän, Palovaara sanoo.

Myöskään kahden asunnon loukkua ei kannata säikähtää, kun väliaikainen vuokralle muuttaminen voi onnistua nyt hyvin.

– Monessa kaupungissa on vuokra-asuntoja hyvin tarjolla. Jos haluaa varmistaa, että nykyinen asunto on myyty ennen seuraavan ostamista, voi siirtymävaiheen ajaksi nyt löytää erittäin hyvän vuokra-asunnon, Palovaara sanoo.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi