Asuntokauppaa tehtiin heinäkuussa maltillisesti, OP Kodin kauppamäärät olivat vajaan viidenneksen viime vuotta jäljessä

Asuntokauppa on edennyt tänä vuonna aaltoillen ja odottaen pysyvää käännettä parempaan. Vielä heinäkuu ei näytä tätä käännettä tuoneen. OP Kodin kautta asuntokauppoja tehtiin vajaan viidenneksen vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Asuntokauppamäärät tippuivat markkinakorkojen nousujen myötä viime syksynä, ja alimmillaan ne olivat vuodenvaihteen tienoilla. Sen jälkeen kauppamäärät ovat hiljalleen elpyneet, ja OP Kodin kautta välitettiin kesäkuussa eniten kauppoja sitten vuoden 2022 syyskuun. Heinäkuu ei kuitenkaan tuonut nousutrendille jatkoa.

Heinäkuussa OP Kodin kautta myytiin asuntoja ja kiinteistöjä yhteensä 746 kappaletta, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa ja 18 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

– Heinäkuu on asuntomarkkinoilla ollut kesäkuuta hiljaisempi myös kahtena viime vuonna, joten lukuja voi pitää odotusten mukaisina. Kun vuodenvaihteessa jäimme kuukausittaisissa kauppojen määrissä noin 40 prosenttia jälkeen edellisvuoden luvuista, on tämä pudotus nyt kutistunut noin 20 prosentin tuntumaan. Odotan erotuksen edelleen pienentyvän, kun lähdemme etenemään kohti syksyä, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Kesämökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen kauppaa on yleisen taloustilanteen lisäksi jarruttanut tänä vuonna myös myöhäiseksi venynyt kevät. Sen myötä koko vuoden mökkikauppalukujen voi olettaa jäävän viime vuotta matalammiksi.

– Heinäkuussa pääsimme vapaa-ajan kohteiden kaupoissa viime vuoden lukemiin. Hiljaisen kevään myötä olemme kuitenkin koko vuoden osalta yli 20 prosenttia perässä edellisvuodesta, Palovaara sanoo.

Uusien asuntojen kauppa käy edelleen verkkaisesti. Uudisasuntoja myytiin OP Kodin kautta noin 60 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän.

– Vanhoja kerrostaloasuntoja välitimme muita kohdetyyppejä vilkkaammin, niiden lukumäärässä laskua viime vuoteen verrattuna oli vain 11 prosenttia. Kohta onkin käsillä yksi vuoden muuttosesongeista, kun iso joukko opiskelijoita muuttaa uuteen kaupunkiin, Palovaara sanoo.

EKP kertoi uusimmasta koronnoususta viime viikon lopulla. Palovaara uskoo, että korkojennousu vaikuttaa edelleen eniten asuntokaupan jähmeyteen.

– Korot ovat nousseet nopeasti ja pitkään, ja moni asunnon ostoa miettivä varmasti edelleen odottaa sitä, että nousun loppumisesta saataisiin riittävän vahva indikaatio. Sillä on kaupantekoon iso psykologinen vaikutus, ja seuraava hyppy lähemmäs edellisvuosien kauppamääriä tullaan näkemään vasta korkojen tasaantumisen jälkeen, Palovaara arvioi.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi