Elokuu oli vuoden toistaiseksi vilkkain asuntokauppakuukausi – nyt on oivallinen aika vaihtaa omakotitalosta pienempään asuntoon

Loppukesä on perinteisesti muuttosesongin aikaa, ja tämä näkyi myös OP Kodin asuntojen myyntimäärissä. Elokuussa välitettyjen asuntojen ja kiinteistöjen kauppamäärä ylti vuoden korkeimpaan lukemaan.

OP Kodin kautta myytiin elokuussa yhteensä 902 asuntoa ja kiinteistöä, mikä on vuoden 2023 suurin kuukausittainen kauppamäärä. Kauppamäärän pudotus vuoden 2022 elokuuhun nähden on 14 prosenttia, joka on pienin kuukausittainen pudotus vuoden 2023 aikana. Asuntomarkkinoiden rauhallinen palautuminen takaisin kohti normaalitasoa näyttää jatkuneen.

Vanhojen asuntojen kohdalla pudotus vuoden 2022 elokuun kauppamäärään on 13 prosenttia. Omakotitalojen kauppamäärässä yllettiin kuitenkin viime vuoden kanssa lähes samalle tasolle. Uusien asuntojen myynti pysyi elokuussa alkuvuoden tapaan alhaisena.

– Omakotitaloihin on kohdistunut piristynyttä kysyntää, ja kauppoja on saatu solmittua mukavan aktiivisesti. Koronavuosien hintapiikistä on palattu maltillisemmalle hintatasolle, jolloin myyjät ja ostajat ovat löytäneet toisensa yhä useammassa tilanteessa, kertoo OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Perheasunnot kiinnostavat ostajia

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät olivat OP Kodilla elokuussa 20 prosenttia edellisvuotta alhaisempia. Suuremmat perheasunnot vaikuttavat tällä hetkellä kiinnostavan ostajia huomattavasti pieniä kerrostaloasuntoja enemmän.

– Jos on harkinnut pienemmän kerrostaloasunnon hankkimista omakotitalon tai isokokoisen rivitaloasunnon tilalle, niin nyt voisi olla hyvä aika toimia. Erityisesti hyväkuntoiset perheasunnot tekevät kauppansa, ja pienemmissä asunnoissa on runsaasti valinnanvaraa sekä hyviä oston paikkoja, Palovaara analysoi tämän hetken asuntomarkkinatilannetta.

Vapaa-ajan kohteissa OP Koti pääsi heinäkuussa viime vuoden lukemiin. Vaisun kevään myötä koko vuoden mökkikauppaluvut tulevat kuitenkin jäämään selvästi vuoden 2022 tasosta.

Lisätiedot medialle:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi